Факторів ризику розвитку інсульту безліч: атеросклероз судин головного мозку, артеріальна гіпертонія, серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, ожиріння та інші. Але безпосередньою причиною інсульту стає розрив або закупорка кровоносної судини. Найбільш поширений вид інсульту – ішемічний, що викликається закупоркою судини тромбом, що утворився в кровоносній системі. Ішемічні інсульти зустрічаються приблизно в 4 рази частіше, ніж геморагічні (розрив судини).
Звідки беруться тромби ми вже писали раніше, але чи можна їх позбутися і як уникнути їх появу?
Тромби з’являються в кровоносній системі людини при уповільненому кровотоці, високої в’язкості крові і порушення цілісності внутрішньої поверхні судин і можуть розташовуватися в артеріях, венах і навіть в серці. При несприятливому збігу обставин тромби можуть відірватися і стати причиною інсульту.
Отже, хто найбільш в групі ризику до утворення тромбів, ті хто мало рухається: офісні працівники, люди, які вчиняють тривалі авіаперельоти або змушені дотримуватися постільного режиму – всі ці ситуації неминуче тягнуть за собою уповільнення кровообігу. Крім того, уповільнений кровотік – неодмінний супутник варикозної хвороби, зайвої ваги і довготривалого постільного режиму.
Вагітні: активність згортання крові у них набагато вище, через що ризик тромбозів під час вагітності зростає в 6 разів.
Ті, хто приймає гормональні контрацептиви – ці препарати, які ніби обманюють організм, «переконуючи» його, що вагітність вже наступила. Організм реагує на це активацією системи згортання.
Жінки, які курять: під впливом нікотину вивільняється тромбоксан – потужний фактор згортання крові.
Любителі жорстких дієт: суворе обмеження в їжі призводить до зневоднення організму і, як наслідок, до підвищеної в’язкості крові.
Люди, чия робота пов’язана зі стресовими ситуаціями: під дією емоційного стресу змінюється біохімічний склад крові, виникає кисневе голодування судинної стінки з подальшими її змінами, що сприяє утворенню тромбів.
Як запобігти виникненню тромбів?
Щоб «розігнати» уповільнений кровотік, додайте більше фізичної активності в своє життя – хоча б 30 хвилин в день присвячуйте фізичним вправам, пішим прогулянкам на свіжому повітрі. Це дозволить всім людям, які ведуть малорухливий спосіб життя, знизити ризик утворення тромбів. Хворим рекомендується ходити потихеньку.
Щоб уникнути згущення крові і її підвищеної в’язкості, дуже важливо дотримуватися питного режиму: випивати не менше 2 л рідини протягом дня – це може бути вода, соки, мінеральна вода, але не солодку газовану воду або каву!
Постарайтеся знизити кількість стресів і їх вплив на ваше життя.
У народній медицині існують три простих способи, які допомагають розчинити тромби і поліпшити стан здоров’я протягом тижня.
- Для профілактики тромбозу за 10 хвилин до їжі корисно з’їдати трохи грейпфрута. Цей фрукт чудово очищає судини.
- Також медики рекомендують щодня пити склянку томатного соку. Він містить речовини, які знижують ризик злипання тромбоцитів в згустки.
- Одна свіжа морква в день, яка містить фітонциди і корисні мікроелементи, ефективно зміцнить стінки судин і не допустить утворення тромбів.
Продукти, які розріджують кров:
Вода. Ми складаємося з води на 90%, а вже кров просто-таки потребує нормального водяного балана в нашому організмі. Тому при перших ознаках варикозу та інших проблем з кров’ю потрібно задуматися про те, чи ви п’єте ви достатню кількість води. 2-2,5 літра в день – середня норма, якщо ваша вага досить високий, може знадобитися і 3 літри. У будь-якому випадку рідини організму потрібно багато, а індивідуальну норму точніше визначить лікар.
Малина. У малині міститься така ж речовина, як і в аспірині, який часто п’ють, щоб знизити в’язкість крові. Але тільки аспірин має побічної дії, він негативно впливає на шлунок і слизові, а малина – ні. Так що їжте свіжу малину, малинове варення. Народна медицина також рекомендує відвар з листя малини і чорної смородини.
Лляна олія. У ній міститься багато корисних судинах поліненасичених жирних кислот, а також вітамін Е. Має здатність відновлювати еластичність судин.
Жирна риба. Джерело корисних жирів і борець проти атеросклеротичних бляшок.
Часник. Потужний антиоксидант, має протизапальну дію, сприяє розсмоктуванню тромбів. Рекомендують вживати в свіжому, злегка підв’яленої на свіжому повітрі, вигляді.
Морська капуста. Для крові дуже корисні продукти, що містять йод. Вони зменшують в’язкість крові і підвищують тонус судин. Так що всі морепродукти – перші кандидати на стіл.
Помідори. Лікопін, що міститься в них сприяє нормалізації рівня холестерину. А рутин зміцнює стінки судин.
Хурма. У складі багато антиоксидантів, а завдяки наявності флавоноїдів хурма розріджує кров, перешкоджає утворенню тромбів, зміцнює судини і нормалізує рівень холестерину в крові.
Червонокачанна капуста. В принципі корисна будь-яка капуста, в тому числі квашена, але червонокачанна містить багато калію, який дуже корисний для судин, вітаміни С і групи B. Тому капуста стимулює обмін речовин, покращує якість крові, перешкоджає утворенню тромбів.
Цитрусові. Вони містять вітамін С і багато рідини. Особливо добре розріджує кров лимон. Так що чай з лимоном і ложечкою меду – відмінна ідея.
Мед. Дуже добре впливає на кров, в тому числі і розріджує її. Запобігає тромбоутворення.
Пророщена пшениця. Відмінно розріджує кров, якщо з’їдати мінімум по 1 ст.л. в день. Непогано додавати її в салати і збризкувати їх лляною олією.
Імбир, кориця, куркума. У корі і корінні містяться кумарини. Ці сполуки розріджують кров і запобігають утворенню згустків. Їх також містять: корінь хрону, люцерна, дягель, селера.
Підвищують згортання крові
Крім продуктів, які розріджують кров, є ті, які покращують згортання. У деяких випадках (наприклад при пораненнях) це корисно. У багатьох продуктів ця дія виражена досить слабо і здорова людина, у якої немає проблеми «густої крові», може навіть не помітити ефект від їх вживання. Але це не означає, що цього ефекту немає.
Якщо ви знаєте про проблеми з в’язкістю крові, загрозу тромбофлебіту та інших неприємних захворюваннях, варто обережно вживати в їжу такі продукти:
- Гречана крупа;
- Тваринні жири: сало, вершкове масло, жирні молочні продукти;
- Нутрощі, особливо яловича печінка, а також мізки, нирки;
- Банани;
- Грецькі горіхи;
- Шипшина;
- Горобина;
- Зелені овочі;
- Кропива;
- Деревій;
- Звіробій;
- Дубова кора;
- Кора калини;
- Кукурудзяні рильця.
Всі ці продукти містять вітамін К, який підвищує згортання крові.