Основою багатьох смачних тортиків, рулетів та десертів є бісквітне тісто. Саме тому так багато господинь, які лише починають дослідження на ниві кулінарії шукають інформацію, як спекти бісквіт. Хоча тісто є надзвичайно популярним та запросто вдається у більшості людей, є безліч нюансів, без знання яких спекти справді високий, пухкий та ароматний бісквіт не вдається. Саме про них ми й поговоримо у цій статті, а також подаруємо найпростіший рецепт, який точно стане улюбленим у вашому арсеналі.
Кімнатна температура інгредієнтів
Існує безліч міфів про те, що білок набагато краще збивається, коли він холодний. Якась частина є правдою, адже збити його справді буде набагато простіше та швидше. Проте такий швидкий процес збивання приведе до такого ж швидкого опадання бісквіту, як тільки ви відправите його у розігріту духовку. Зверніть увагу, що однакова кімнатна температура важлива не лише для яєць, просто усі інші складові ми зазвичай зберігаємо в умовах такої температури, тому й не наголошуємо окремо на них.
Цікаво – є рекомендації в мережі про те, що заморожений посуд та вінчик міксера швидше справляться зі збиванням, але тут спрацює та ж схема, що з холодними білками. Тому не слід експериментувати.
Борошно має значення
У випадку з борошном ми говоримо не лише про його якість, яка, до речі, дуже впливає на кінцевий результат, але й про насичення повітрям. Здавалося, усі уже давно повинні пам’ятати, що для того аби борошно максимально наситити киснем слід просіяти його кілька разів через дрібне сито. У випадку з бісквітом це обов’язковий процес, яким часто нехтують новачки, не розуміючи його суті. Рекомендуємо просіювати його не менше двох разів, наприклад, вперше при зважуванні, а далі уже при введенні в тісто.
Ні краплі жовтків у білках
Жовток є жирним, а при збиванні білків жири нам ні до чого. Саме тому дуже важливо якісно розділити білки від жовтків, слідкуючи, щоб у масу з білками не потрапило ані краплі жовтку. Зробити це можна як старим перевіреним способом, так і з допомогою сучасних гаджетів, які гарантують відмінний результат. До речі, купити такі прилади для розподілу білка і жовтка можна досить дешево у звичайних посудних відділах.
Чистий посуд – гарантія спекти чудовий бісквіт
Звучить смішно? Адже посуд завжди має бути чистим. Проте для успішного результату збивання білку важливо не просто його помити, але й ретельно знежирити. Це можна зробити з допомогою звичайної серветки та кількох крапель оцту чи лимонного соку.
Контролюйте послідовність, вказану у рецепті
Часто новачки на кухні не розуміють важливості дотримання чіткої послідовності при замішуванні тіста. Якщо ви будете, приміром, сипати борошно одразу в білки, а потім домішувати жовток з цукром, то пишного та повітряного бісквіта не отримаєте. Усі процеси повинні виконуватись чітко за описом! До речі, нагадуємо, що внизу ви отримаєте смачний рецепт ідеального бісквітного тіста.
Бісквіт не терпить довгих перемішувань та очікування
Якщо ви уже збили усі інгредієнти та готові з’єднувати їх, тоді слід обрати зручну лопатку (силіконову чи дерев’яну, але в жодному випадку не металеву!) та підійти до процесу спокійно. Вимішувати бісквітне тісто слід плавними рухами знизу вверх, повільно та не довго, щоб не зруйнувати бульбашки повітря, які містяться у білках. Цей процес на пряму буде пов’язаний із пишністю та висотою бісквіту. Спекти забитий корж дуже просто – збийте усе міксером і вуаля.
Щодо очікування, то тут все просто – таке тісто не може стояти готовим у сирому вигляді та очікувати своєї черги підрум’янитись у духовці. Його слід відправити туди одразу після того, як об’єднали інгредієнти та виклали у форму.
Температура випічки
Ще один дуже важливий момент – завчасно розігріта духова шафа. Якщо відправити бісквіт у холодну духовку, то він не підійметься! Включайте її на 180 градусів (відносна температура для бісквіта, яку слід коригувати відповідно до можливостей своєї техніки, часто це може бути від 150 до 200 градусів) з режимом «верх-низ». В жодному разі не вмикайте конвекцію, адже на такому режимі спекти бісквіт не вдасться.
Зверніть увагу, якщо тісто «вибухає вулканчиком», то температура занадто висока!
Не відкривайте духовку!
Якщо цікавість візьме верх і ви відкриєте духовку у перші 30 хвилин випічки, то тісто опаде. Тому наберіться терпіння та чекайте.
Процес охолодження важливий, як і випічки
Після того, як бісквіт готовий, ви перевірили це зубочисткою (вона повинна бути сухою), слід правильно його остудити. Для цього потрібна решітка, на яку ви перевернете готовий корж догори низом. В жодному разі не намагайтесь витягти з форми гарячий бісквіт! Він повинен у такому положенні вверх низом на решітці вистигнути. Лише після цього можна акуратно вийняти його з кільця чи форми.
Поки він кімнатної температури або трішки тепліший, загорніть його у харчову плівку та відправте на декілька годин у холодильник. Це дозволить зберегти його пишність та соковитість, при цьому він буде легко розрізатись та не кришитись у процесі.
Простий рецепт смачного бісквіта
- 4 яйця
- дрібка солі
- 150 грамів цукру
- 115 грамів муки
- 30 грамів вершкового масла
Ці інгредієнти розраховані на кільце діаметром 17 сантиметрів.
Розігрійте духовку до 180 градусів (режим «верх-низ»). Розділіть яйця, а далі збийте білки з половиною цукру та дрібкою солі. Жовтки збити окремо з іншою половиною цукру. Масло розтопити та дати охолонути.
До жовтків введіть 1/3 білків, перемішайте, додайте просіяну муку. З отриманої маси 2 столові ложки додайте до масла та перемішайте, введіть це масло у загальну миску і ще раз перемішайте. Далі – обережно введіть решту білків, перемішуючи знизу вверх.
Тісто викладіть у кільце чи форму та одразу відправте у розігріту духовку. Випікати близько 35-40 хвилин. Остудити, як вказано вище.