Брюссельська капуста прийшла до нас з Голландії. Дієтологи навперебій співають їй оди, а ми … а ми її не їмо або робимо це вкрай рідко. Все тому, що цей овоч досить екзотичний в традиційній українській кухні і відрізняється гіркуватим смаком. Але варто його правильно приготувати, як ви оціните всі корисні властивості цієї капусти. У ній міститься фолієва кислота, магній, калій, фосфор, залізо, харчові волокна, білок, клітковина, вітаміни А, С, К і В6. При всьому при цьому в 100 грамах продукту всього 43 калорії.
Чим корисна брюссельська капуста для здоров’я
Регулює рівень цукру в крові
Вчені довели, що часте вживання в їжу хрестоцвітних овочів, таких як брюссельська капуста, допомагає знизити ризик виникнення діабету. Справа в тому, що в ній у великій кількості містяться харчові волокна, які допомагають контролювати рівень цукру в крові, і антиоксиданти, що поліпшують функцію вироблення інсуліну в організмі.
Перешкоджає запальним процесам
У листі брюссельської капусти багато глюкозинолатів – речовин, які стимулюють реакцію організму на запальний процес. Вони захищають клітини ДНК від пошкоджень, перешкоджають старінню і зменшують запалення, що виникає при ревматоїдному артриті, ожирінні, діабеті 2-го типу і запальних захворюваннях кишечника.
Проведене дослідження показало, що в аналізах крові і сечі жінок, в чиєму щоденному раціоні присутня брюссельська капуста, було виявлено меншу кількість маркерів запалення в порівнянні з тими, хто її не їв. Таким чином, цей корисний овоч допомагає знизити біль і повернути організм до ладу.
Захищає від остеопорозу
Брюссельська капуста – джерело вітаміну К, чия основна функція полягає в регуляції згортання крові. Він необхідний для профілактики захворювань крові і кісток. Так, вітамін К допомагає засвоєнню кальцію з їжі, перешкоджаючи втраті щільності кісткових тканин і розвитку остеопорозу. Він також знижує загрозу кровотечі в печінці і нормалізує рівень глюкози в крові, зменшуючи тим самим ризик виникнення цукрового діабету.
Зміцнює імунну систему
Всього в одній чашці брюссельської капусти міститься більше ніж 120% від необхідної добової потреби організму у вітаміні С. І це прекрасно, так як він зміцнює імунну систему. Вітамін С виступає як антиоксидант, стимулюючи вироблення білих кров’яних клітин і колагену, а також знижує наслідки окисного стресу на організм.
Знижує ризик виникнення онкології
Брюссельська капуста – один з продуктів, без яких важко уявити збалансоване харчування. Результати проведеного дослідження показали, що вживання в їжу хрестоцвітних овочів допомагає захистити клітини ДНК від окисного стресу, який призводить до їх пошкодження і провокує розвиток онкології. Зокрема, що містяться в капусті глюкозинолати сприяють зменшенню ризику виникнення колоректального раку.
Покращує травлення
В брюссельській капусті міститься велика кількість харчових волокон, необхідних для здорового, повноцінного травлення. Вони нормалізують стілець, позбавляють від закрепів і живлять корисну мікрофлору, що мешкає в кишечнику. Досить з’їдати всього пів чашки листя капусти в день, щоб забезпечити організм необхідною кількістю харчових волокон.
Насичує організм фолатами
Брюссельська капуста – незамінне джерело фолієвої кислоти (вітаміну В9). Її недолік особливо критичний для вагітних і їх майбутніх дітей, так як провокує різні ускладнення і розвиток дефектів. Крім того, фолієва кислота необхідна для дозрівання клітин крові, профілактики анемії, задишки, втрати ваги і порушень стільця. Дефіцит вітаміну В9 призводить до зниження згортання крові, падіння імунітету, появи слабкості і дратівливості, погіршення пам’яті, а також ризику розвитку атеросклерозу, інсульту і появи тромбів.
Як смачно приготувати брюссельську капусту?
Брюссельська капуста по-італійськи
Інгредієнти:
- брюссельська капуста – 0,5 кг;
- твердий тертий сир – 2 ст. л .;
- вершкове масло – 2 ст. л .;
- борошно – 2 ст. л .;
- вершки – 2 ст. л .;
- молоко – 1 ст .;
- лимонний сік – 1 ст. л .;
- сіль, мелений перець, мускатний горіх – за смаком.
Спосіб приготування:
З брюссельської капусти зрізати тонкий шар корінців, зробити хрестоподібні надрізи і відварити її в киплячій воді протягом 3-5 хвилин. У сковороді розтопити вершкове масло, додати борошно і обсмажити її, постійно помішуючи. Влити вершки, молоко і довести до загустіння на повільному вогні. У соус додати спеції, лимонний сік, брюссельську капусту і ретельно перемішати. Тушкувати протягом 3-5 хвилин, посипати сиром і подавати до столу.
Запечена брюссельська капуста з лимоном і йогуртом
Список продуктів:
- брюссельська капуста – 0,4 кг;
- оливкова олія – 1,5 ст.л .;
- грецький йогурт – 150 мл;
- лимонний сік – 1 ст. л .;
- лимонна цедра – 2 ч. л .;
- подрібнені мигдальні горіхи – 3 ст. л .;
- подрібнена м’ята – 2 ст. л .;
- сіль, мелений перець, паприка за смаком.
Приготування:
Брюссельську капусту нарізати на половинки, викласти в форму для запікання, скропити оливковою олією, посолити і поперчити. Запікати протягом 15 хвилин (до готовності). У великій тарілці змішати йогурт, м’яту, лимонну цедру і сік. Додати за смаком сіль і перець. У готовий соус викласти капусту, прикрасити її горіхами і м’ятою. За бажанням можна додати паприку. Страва готова!
Суп з брюссельською капустою
Список інгредієнтів:
- брюссельська капуста – 0,2 кг;
- тертий сир чеддер – 100 г;
- овочевий або курячий бульйон – 0,6 л .;
- жирні вершки – 200 мл;
- цибулина – 1 шт .;
- соняшникова олія для смаження;
- сіль, мелений перець за смаком;
- часник (за бажанням) – 2 зубчики.
Як приготувати:
Брюссельську капусту нарізати на четвертинки. Цибулю подрібнити і обсмажити на сковороді. У киплячій воді відварити капусту протягом 3 хвилин, воду злити. Викласти брюссельську капусту до цибулі і тушкувати пару хвилин. За бажанням можна додати до овочів часник. Перекласти овочі в киплячий бульйон, влити вершки і потомити на повільному вогні. В кінці додати сир, сіль і перець. Смачного!