В чому полягає секрет азіатської кухні, що вона змогла підкорити собі весь світ? Адже в кожній країні є багато прихильників, яким подобаються ці страви з досить незвичайними смаками. І ось ми й відкрили основну фішку – вся справа в смаку. А якщо бути точнішими, то в симбіозі п’яти смаків, якими наповнена майже кожна страва: кислого, солоного, гіркого, солодкого і гострого. Азіатська кухня у Львові цікава і багатогранна. Вона руйнує всі стереотипи звичної нам харчової поведінки.
Подорож по гастрокультурах регіонів Азії
Азіатську кухню умовно поділяють на 5 регіонів. Кожен з цих регіонів звісно має багато спільного, але є і відмінності. І ці відмінності більше залежать від культурного насліддя кожного з регіонів.
- Східно – азіатська кухня поєднує кухні Японії, Китаю та Кореї. Ці кухні здебільшого для приготування страв використовують рис. Але відрізняються способом приготування та подачею. В Японії найчастіше рис вживають з морепродуктами. Корейська кухня відрізняється активним використанням різноманітних спецій: червоний пекучий перець, чорний перець, часник, імбир. Китайська кухня славиться своєю простотою. Тут існують особливі технології приготування страв та подачі. Головну увагу китайці приділяють гармонійності страви. Переважно це рис, риба, морепродукти, овочі, фрукти.
- Західно-азіатська кухня базується на кухнях Туреччини й Сирії. Найбільш поширені продукти, з яких готують страви, це: нут, рис, ягня, баклажани (мусака), боби, горіхи. З приправ найчастіше використовують кунжут (тахіні).
- Кухня південно-східної Азії це кухні В’єтнаму, Камбоджі, Таїланду. Головними продуктами тут є рис, овочі, багато спецій і різноманітних соусів. Тайська кухня, наприклад, відома своїми прянощами. В’єтнамська кухня вважається найздоровішою. Це м’ясо, бобові, риба, багато зелені, овочів. Перевагу тут надають сирим продуктам аніж обробленим.
- Південно-азійська кухня знайома нам своїми спеціями. На кухні Пакистану та Індії значно вплинули релігії: індуїзм і мусульманство. М’ясо корів тут суворо заборонено, оскільки ця тварина є священною. Популярні страви з курки, риби, морепродуктів, кукурудзи, рису. А найвідомішою стравою є карі.
- Монгольська кухня складається з молочних і м’ясних продуктів. Насамперед це їжа кочівників, які й харчуються виключно продуктами своїх тварин. Це кумис, (м’який) сир, м’ясо кіз, локшина з м’ясом і овочами.
Які найбільш поширені способи приготування страв в азіатській кухні?
Найпоширенішим способом є смаження в невеликій кількості дуже гарячої олії. Для такого швидкого обсмаження використовується глибока сковорода, яка має назву Вок. Завдяки тому, що процес смаження відбувається дуже швидко, то зберігається максимум корисних речовин в продуктах. Також серед страв азіатської кухні зустрічається дуже багато супів, салатів, корисні десерти, такі як ягідні або фруктові желе.
А насолодитися сповна усім різноманіттям страв азійської кухні можна в ресторанах NOA. Є також швидка доставка страв.