Правильна сервіровка – це завжди знак уваги до гостей, спосіб створити святкову атмосферу, а також показник художнього смаку господині.
Виходячи з цієї мети і були придумані правила сервірування столу. У повсякденному житті дотримуватися всіх цих канонів потрібно тільки в найурочистіших випадках, але один раз засвоївши їх суть, ви зможете своїми руками накривати на стіл за будь-що – від романтичної вечері до сімейного святкування.
Отже, як сервірувати стіл? Ми склали покрокову інструкцію в певній послідовності, описавши кожен з етапів. Якщо коротко, то найбільш зручний порядок дій наступний:
Скатертина – Тарілки – Столові прибори – Келихи – Серветки – Декор (ваза з квітами, свічки, тематичні прикраси).
Майте на увазі, що за кілька днів до заходу вам потрібно вирішити всі організаційні питання і підготуватися: Визначитися з кількістю персон, скласти меню, привести в порядок скатертину, перевірити кількість і якість серветок, посуду, приладів, продумати декор. У день прийому гостей протріть весь посуд і прилади начисто, а потім приступайте до накривання столу.
Крок 1. Спочатку кладемо скатертину
Тут головне переконатися, що звис скатертини становить не більше і не менше 20-30 см. Звис коротше буде виглядати негарно, а довше – незручний для тих, хто сидить за столом. Що стосується кольору, то ви можете вибрати або безпрограшну і традиційну білу скатертину, або постелити будь-який вподобаний варіант.
Крок 2. Розкладаємо тарілки
Ця частина «сервіровочної» теорії буде найбільшою. Адже склад і комбінація тарілок залежить від запланованого меню, кількості гостей і масштабу свята. За класичними правилами сервірування столу на одну персону може покладатися кілька тарілок: підставка – велика тарілка (сервірувальна) – для денного і буденного столу вона не обов’язкова, також деякі стилі сервіровки (наприклад, рустикальний) допускають її відсутність.
Також можуть бути потрібні: середня (закусочна), маленька (пиріжкова або десертна) і глибока тарілка для супу. Згідно з каноном вид глибокої тарілки залежить від виду супу. Для густого вибирають широку, для легкого бульйону або крем-супу – піалу з ручками або без них. Але це якраз те правило, яким цілком можна знехтувати.
Що стосується розстановки тарілок, то на підставочну ставлять закусочні або глибокі тарілки, десертні та/або салатні тарілки ставлять зліва. На цьому місці також може розташовуватися чайна пара, пиріжкова тарілочка або, наприклад, піала для яєць з нагоди Великодня.
Тарілки потрібно ставити на відстані 1,5-2 см від краю столу і на однаковій відстані одна від одної; щоб закусочна тарілка не ковзала, між ними потрібно покласти паперову або текстильну серветку.
Крок 3. Кладемо столові прибори
Тепер приступаємо до розкладки приборів. Їх кладуть з боків по числу змін страв (увігнутою стороною до столу):
Праворуч від тарілок розташовують ножі і ложки;
Зліва – вилки;
Зверху можна покласти чайну ложку.
Святкова сервіровка в домашніх умовах не вимагає наявності великої кількості спеціальних ножів, виделок і ложок. Найчастіше вистачає одного ножа, однієї вилки і пари ложок (для супу і десерту).
Але при необхідності і бажанні, ви можете додатково сервірувати стіл спеціальними вилками, ножами і ложками.
Крок 4. Ставимо келихи, фужери, склянки
Далі за тарілками трохи правіше ставимо келихи від більшого до меншого. Залежно від наявних напоїв і переваг гостей виставляються келихи для води, червоного/білого вина, шампанського та/або стакан для соку, міцних напоїв і чарки.
Крок 5. Сервіруємо серветки
Для особливо урочистих випадків серветки можна скласти красиво і художньо на тарілку. Для всіх інших випадків строгих правил сервіровки серветок немає. Їх можна покласти в стакан для води, підкласти під закусочну тарілку, просунути в кільця, обв’язати стрічкою і прикрасити декором.
У разі, якщо ви накриваєте стіл не для свята, а, наприклад, до обіду, то ви можете підкласти серветки збоку від тарілки під вилки.
Крок 6. Останній штрих – декор столу
Ура, майже готово! Залишилося тільки прикрасити святковий стіл квітами у вазі і тематичними прикрасами.
На Новий рік це можуть бути шишки, розмарин і ялинові гілки, на 8 березня – бутони квітів, а на Великдень – зайці і гілки верби.