Сезон гарбуза розпочався! Навіть ресторани включають в меню гарбузове десерти або крем-супи, оригінально прикрасивши їх.
Ми розповімо, як приготувати на сніданок різні каши з додаванням гарбуза.
Пшоняна каша з гарбузом, медом і корицею
Інгредієнти
- 450 г гарбузової м’якоті
- вода
- 200 г пшоняної крупи
- 500 мл молока
- сіль
- мед
- кориця
Гарбузову м’якоть нарізати невеликими кубиками. Залити водою так, щоб вона тільки покривала гарбуз.
Довести до кипіння, варити 5 хвилин. Потім всипати промите пшоно. Готувати на невеликому вогні, поки вся рідина не википить, не забуваючи помішувати.
Потім влити половину молока, посолити. Варити близько 20 хвилин, час від часу підливаючи молоко, що залишилося. В кінці додати мед і корицю до смаку. Зняти з вогню.
Накрити і дати постояти півгодини перед подачею. Розмішати кашу і розкласти її по тарілках.
За бажанням можна посипати кашу корицею.
Вівсяна каша з гарбузом
Складові:
- 1/2 чашки вівсяних пластівців
- 1 1/4 чашки води (або води і молока навпіл)
- 1 ст.л. вершків
- 0,5 ч.л. кориці
- щіпка імбиру, мускатного горіха і меленої гвоздики
- 1/8 ч.л. солі
- 1-2 ст.л. гарбузового пюре з печеного гарбуза
- коричневий цукор, мед або кленовий сироп – за смаком
- волоські горіхи, сушена і свіжа журавлина, шоколадні чіпси
Залити вівсяні пластівці водою і поставити на вогонь. Довести до кипіння, додати всі спеції, зменшити вогонь і варити до бажаної консистенції, близько 10 хвилин.
Додати гарбузове пюре, сіль, цукор, вершки, сухе журавлину. Перемішати кашу, накрити кришкою і залишити ще на 10-15 хвилин.
Викласти вівсянку в миску. Подавати разом горіхами, медом, свіжими ягодами і шматочками шоколаду.
Рисова каша з гарбузом
Інгрідієнти:
- 125 г рису
- 1 л молока
- 250 г гарбуза
- 1 ст.л. меду
- 1 яблуко
Гарбуз нарізати кубиками. Рис промити під струменем холодної води.
Гарбуз залити водою, варити до готовності і зробити з нього пюре. У воду, в якій варився гарбуз, додати молоко і варити рис 30 хвилин.
У напівготовий рис додати перетертий гарбуз.
Перемішати, додати мед і шматочки яблук, вимкнути вогонь і залишити на 10 хвилин. При подачі можна додати цукати і сухофрукти.
Кукурудзяна каша з гарбузом
Інгредієнти:
- кукурудзяна крупа – 1/2 склянки,
- вода – 2 склянки,
- гарбуз – 300 г,
- цукор – 1 ст. ложка,
- мед – за смаком,
- вершкове масло – на смак
Закип’ятити 1 склянку води з цукром. Потім всипати кукурудзяну крупу і гарненько перемішати. Варити на повільному вогні постійно помішуючи протягом 15-20 хвилин.
Тим часом гарбуз помити, очистити від шкірки і насіння. М’якоть гарбуза нарізати кубиками. Потім покласти в окрему каструлю, налити воду, що залишилася і тушкувати на середньому вогні до м’якості гарбуза. Потім гарбуз розім’яти в пюре. Після цього до кукурудзяної каши додати гарбузове пюре, заправити медом і вершковим маслом і все добре перемішати.
Каші дати настоятися близько 10 хвилин. При подачі кукурудзяну кашу з гарбузом розкласти по тарілках.