Настає час тепла і травневих свят. Кожен бажає вийти на природу та створити пікнік. Ми зібрали найцікавіші та найсмачніші варіанти, як зробити маринад для м’яса на шашлик.
4 корисних TobiPorada:
Свіже, якісне і молоде м’ясо і не маринувати. Перед смаженням, шматки м’яса досить просто посолити і поперчити.
Але якщо ви хочете надати такому м’ясу насичений аромат і незвичайний смак, радимо використовувати будь-який з нижче запропонованих варіантів.
Курку можна маринувати всього 30 хвилин, а свинину, яловичину і баранину краще маринувати 1-2 години.
Немолоде м’ясо потрібно маринувати довше. Це пом’якшить волокна і зробить шашлик більш соковитим. Мінімальний час маринування курятини – 2 години, свинини – 4 години, яловичини і баранини – 6 годин.
Не тільки старе, але і молоде м’ясо може спокійно маринуватися добу або навіть дві.
Інгредієнти в складі маринадів, зокрема цибуля, мають антибактеріальні властивості. Завдяки цьому, що м’ясо буде зберігатися довше.
Маринувати м’ясо можна при кімнатній температурі. Коли воно має маринуватися більше двох годин, то краще прибрати його до холодильника.
Кращі маринади для шашлику
Всі інгредієнти в рецептах розраховані на 2 кг м’яса. Маринади підходять для курятини, свинини, яловичини, баранини.
1. Цибулевий маринад для шашлику
Лук надасть шашлику багатий аромат, тому немає потреби у великій кількості спецій.
Для маринаду знадобиться:
- 500 г ріпчастої цибулі;
- сіль за смаком;
- мелений чорний перець – за смаком.
Розріжте цибулю на кілька частин і подрібніть блендером в пюре. Посоліть і поперчіть м’ясо, додайте цибулю і добре перемішайте. Щоб цибуля не пригоріла під час смаження, перед приготуванням злегка промокніть кожен шматочок м’яса паперовою серветкою.
2. Кефірний маринад для шашлику
М’ясо, замариноване таким способом, виходить дуже ніжним та запашним.
Нам знадобиться:
- 700 г ріпчастої цибулі;
- ½ столової ложки хмелі-сунелі;
- сіль за смаком;
- мелений чорний перець – за смаком;
- 700 мл нежирного кефіру.
Дрібно нарубати лук, перекласти його в глибоку ємність і трішки помнути, щоб виділився сік. Додайте приправи і перемішайте. Потім викладіть м’ясо і ще раз добре перемішайте. Влийте кефір, накрийте кришкою і потрясіть, щоб м’ясо було повністю покрито маринадом.
3. Маринад на мінералці
Для приготування такого маринаду для шашлика, нам знадобиться (розраховано на 3 кг м’яса):
цибуля ріпчаста – 10-12 шт.
вода мінеральна газована – 1-1,2 л
готова приправа для м’яса – 1,5 ч. л.
суміш перців мелена – 1,5 ч. л.
готова приправа для шашлику – 1,5 ч. л.
сіль – 1,5 ст. л.
Отже, ріпчасту цибулю чистимо і нарізаємо кільцями або півкільцями.
М’ясо і цибулю кладемо в неметалічну ємність, що підходить за розмірами. Посуд обирайте такий, щоб свинину було зручно перемішувати, а вода, якою будете заливати м’ясо, не виливалася через край.
Всипте приправи і спеції. Додайте сіль. Все ретельно перемішайте.
Влийте мінеральну воду.
Рідина повинна повністю покривати свинину.
Накрийте посуд з м’ясом кришкою і поставте на ніч у холодильник.
Вийміть шматочки свинини з маринаду, нанизайте на шампури і обсмажити над розжареним вугіллям, стежачи, щоб не з’являлися язички полум’я.
4. М’ятний маринад для шашлику
М’ясо набуває тонкий м’ятний аромат і приємний пікантний смак. Що нам знадобиться:
- 1 ½ столової ложки приправи для шашлику;
- сіль за смаком;
- 3 пучка м’яти;
- 500 г ріпчастої цибулі.
Посипте м’ясо спеціями і добре перемішайте. Дно ємності необхідно застелити частиною м’яти. Зверху викладіть частина м’яса і знов покрийте м’ятою. Повторіть шари, поки не закінчаться інгредієнти. Останнім шаром повинна бути м’ята. За півгодини до закінчення маринування додайте нарізану кільцями цибулю і перемішайте.
5. Повний маринад для шашлику
Для такого маринаду, краще використовувати живе пиво.
Важливо: неякісний напій зіпсує смак шашлику.
- 500 г ріпчастої цибулі;
- 3 зубчики часнику;
- 2 чайні ложки меленого коріандру;
- 2 чайні ложки паприки;
- сіль за смаком;
- мелений чорний перець – за смаком;
- 750 мл пива.
Додайте до м’яса подрібнені цибулю, часник і спеції. Перемішайте і залийте все пивом.