На ринках з’являються сезонні овочі, фрукти і зелень, а ми розповідаємо, що цікавого можна з них приготувати.
Салат з печеного редису
Редиска – одне з головних весняних рослин, любити яку можна хоча б за яскраво-рожевий колір. Крім того, в ній міститься ряд корисних мікроелементів: калій, магній, залізо і клітковина.
Складові:
- 20 редис
- 2 столові ложки оливкової олії
- 100 г салату корн
- півсклянки кедрових горіхів
- 4 столові ложки сметани
- 6 гілочок м’яти
- сіль перець за смаком
Розігріти духовку до 230 градусів і застелити деко пергаментом. Розрізати редис навпіл, посипати чайною ложкою солі, скропити оливковою олією і перемішати. Викласти на деко і запікати 10 хвилин. Дістати і остудити редис. Листочки м’яти дрібно нарізати і змішати зі сметаною і оливковою олією. Додати сіль і перець. Викласти салат корн на тарілки і додати редис. Полити заправкою і посипати кедровими горішками.
Яйця кокот зі щавелём і козячим сиром
Щавель – це не тільки про суп з дитинства. Ця трава відмінно доповнює салат, а в поєднанні з козячим сиром і яйцями буде бадьорить і одночасно ніжним сніданком.
Складові:
- 8 свіжих яєць
- 100-120 г щавлю
- сир з козячого молока
- столова ложка вершкового масла
- 8 чайних ложок сметани
- сіль перець
Розігріти духовку до 240 градусів. Вимити щавель, видалити тверді стебла. У каструлі розтопити трохи олії і на слабкому вогні тушкувати щавель близько трьох хвилин. Розкласти щавель в формочки (кокотніци), в кожну розбити по два яйця, посолити і поперчити, додати по кілька шматочків козячого сиру і по дві ложки сметани. Високу форму для запікання наполовину заповнити водою, акуратно помістити в неї формочки з яйцями і випікати на водяній бані в духовці 7-10 хвилин. Подавати з салатом з томатів.
Слойка з ревенем
Ревінь – овоч, але використовувати його можна в стравах, які традиційно готуються з фруктами. Він кисло-солодкий і освіжаючий – справжній смак весни.
Інгредієнти:
- 250 г листкового тіста
- 200 г ревеню
- 2 столові ложки тростинного цукру
- 1 яйце
- щіпка кориці
- цукрова пудра
Ревінь нарізати шматочками завдовжки 5-7 см, посипати корицею, 1,5 столової ложки цукру, перемішати і залишити на 10 хвилин. Розігріти духовку до 200 градусів. Розкачати тісто, розрізати на невеликі прямокутники. У центр кожного покласти стебла ревеню, посипати цукром, що залишився. Краї слоек змастити збитим яйцем. Випікати 15 хвилин.
Перед подачею можна прикрасити цукровою пудрою.
Печені овочі в томатному соусі
Інгредієнти:
- баклажан – 1 шт.
- невеликий кабачок – 1 шт.
- червоний болгарський перець – 2 шт.
- середня цибулина – 2 шт.
- оливкова олія – 3 ст. л.
- часник – 3-4 зубчики
- щіпка кумина (зіри)
- щіпка сушеного орегано
- щіпка меленого коріандру
- томатна паста – 2 ст. л.
- середній помідор – 4 шт.
- зелень – невеликий пучок
- сіль, перець – за смаком
Баклажан і кабачок нарізати кільцями середньої товщини, перець нарізати кубиками. Змішати в мисці дрібно нарізану цибулю і часник, масло, трави і обсмажити на заздалегідь розігрітій сковороді близько 5 хвилин. У цей час вимити й обшпарити помідори. Знімаємо з них шкірку і дрібніше в блендері. Додаємо їх і томатну пасту в сковороду і тушкуємо ще близько 5 хвилин. Викладаємо у форму для запікання кільця баклажана і кабачка, зверху заливаємо томатною сумішшю з сковороди, посипаємо сіллю і перцем. Накриваємо форму фольгою і відправляємо в духовку. Запікаємо при температурі 200 градусів до м’якості овочів (близько 40 хвилин).
Вже готову страву посипаємо дрібно нарубаною зеленню і подаємо на стіл гарячим.
Цвітна капуста і брокколі з часником, запечені в духовці
Інгредієнти:
- кольорова капуста – 250 г
- брокколі – 250 г
- часник – 2 зубчики
- насіння коріандру – 1 ч. л.
- оливкова олія – 2 ст. л.
- сіль за смаком
- чорний мелений перець – за смаком
Розберіть кольорову капусту і брокколі на суцвіття. Помістіть овочі у велику миску і посипте товченими насінням коріандру. У ступці розітріть часник з 1 ч. л. солі і додайте олію. Потім необхідно скропити овочі отриманою сумішшю і ретельно перемішати. Додайте сіль і перець за смаком і викладіть на деко. Запікайте протягом 30 хвилин.
Салат з баклажанів з соусом песто
Складові:
- Мікс салатів – 15 г
- Помідори рожеві – 80 г
- Баклажан смажений – 150 г
- Соус песто без сиру – 30 г
- Насіння соняшнику – 5 г
- Оливкова олія – 10 г
Для приготування смаженого баклажана:
- Баклажан свіжий – 150 г
- Часник очищений – 2 г
- Кінза – 6 г
- Соус соєвий – 20 г
- Олія – 20 г
- Соус томатно-імбирний – 80 г
Для томатного соусу з імбиром:
- Помідори – 50 г
- Базилік – 20 г
- Свіжий корінь імбиру – 10 г
- Сіль за смаком
Для соусу песто без сиру:
- Базилік зелений свіжий – 20 г
- Горіх кедровий – 5 г
- Оливкова олія – 60 г
- Сік лимонний свіжовичавлений – 3 г
- Сіль – 1 г
Для соусу песто всі інгредієнти пропустити через блендер. Так само приготувати і томатно-імбирний соус – просто пробити всі інгредієнти в блендері.
Баклажани нарізати довгими скибочками і замаринувати в суміші часнику, кінзи, соєвого соусу, олії і томатно-імбирного соусу. Дати постояти 15-20 хвилин і посмажити до готовності.
Для подачі солодкі помідори нарізати кружальцями. Помістити в центр тарілки соус песто. Навколо нього розкласти гуртки помідорів, збризнути їх оливковою олією, баклажани укласти хвилею на помідори, прикрасити міксом салатів і посипати насінням.
Жюльєн з овочів з грибами
Складові для пиргтування блда на 5 персон:
- сир твердий – 100 г
- шампіньйони – 500 г
- брокколі – 200 г
- морква – 2 шт.
- помідори – 3 шт.
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- яйця – 1 шт.
- сметана – 1 стакан
- зелень (будь-яка) – 1 пучок
- масло вершкове, сіль
Відварити брокколі і моркву в підсоленій воді (8-10 хвилин). Нарізати невеликими шматочками. Гриби вимити, порубати кубиками. Обсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору. Помідори і цибулю очистити, подрібнити. Змішати всі овочі, посолити. Форми для жульєну змастити маслом. Рівномірно розподілити по ним овочеву суміш. Зверху викласти обсмажені гриби. Сметану змішати з яйцем. Залити масою вміст форм. Сир натерти, посипати жюльєн. Готувати в духовці 35-40 хвилин при 180 ° С. Перед подачею страву прикрасити гілочками зелені.
Смачного!